Δυστυχώς τα τροχαία ατυχήματα είναι αναπόφευκτα και μπορούν να συμβούν στον καθένα. Έχουμε όμως ποτέ σκεφτεί τι συνεπάγεται ένα ατύχημα εάν δεν είμαστε ασφαλισμένοι;
Στην πρόσφατη διασταύρωση της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν 436.653 ανασφάλιστα οχήματα. Παρόλο που η ασφάλιση οχημάτων είναι υποχρεωτική από τον Νόμο, υπάρχουν οδηγοί που δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ευθύνη τους σε περίπτωση ατυχήματος. Η ευθύνη δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και την κοινωνία ολόκληρη.
Η οδήγηση ενός ανασφάλιστου οχήματος συνεπάγεται με μεγάλους κινδύνους και συνέπειες, φέροντας τεράστια ευθύνη απέναντι στον συμπολίτη για ζημιές που μπορεί να συμβούν σε περίπτωση ατυχήματος!
Μη ξεχνάμε πως σε μία τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες της εμπλοκής στο ατύχημα μπορεί να είναι καταστροφικές!
O υπαίτιος οδηγός χωρίς ασφάλιση μένει εκτεθειμένος σε όλους τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα τροχαίο ατύχημα, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία και στους εμπλεκόμενους «τρίτους».
Τι γίνεται σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα και δεν φταις;
1. Εάν έχεις συμπεριλάβει στο ασφαλιστήριό σου την κάλυψη «Zημιές από ανασφάλιστο όχημα», τότεαποζημιώνεσαι άμεσα από την ασφαλιστική σου για υλικές ζημιές, με το ανώτατο όριο κάλυψης να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.
Στις περισσότερες εταιρείες συμπεριλαμβάνεται πλέον η συγκεκριμένη κάλυψη στα ασφαλιστήριά τους.
2. Την κάλυψη υλικών και σωματικών βλαβών αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών (τηλ. 210 33 27 400, fax 210 33 27 426, 210 33 27 444, www.epikef.gr, e-email: info@epikef.gr,auxifund@epikef.gr), το οποίο στη συνέχεια το Επικουρικό Κεφάλαιο στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος που προκάλεσε το ατύχημα για να απαιτήσει το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση.
Ανάλογα με τη περίπτωση, οι δικαιούχοι μπορούν να απαιτήσουν: ιατρικές δαπάνες, αποζημίωση λόγω τυχόν αναπηρίας, αποζημίωση ηθικής βλάβης κλπ. Το ποσό που μπορεί να καλύψει το Επικουρικό Κεφάλαιο φτάνει το €1.220.000 ανά θύμα.
Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια.
Για να λάβεις την αποζημίωση από ανασφάλιστο θα πρέπει:
Nα είναι ενεργή η κάλυψη στο συμβόλαιό σου.
Να καλέσεις την Τροχαία στο τόπο ατυχήματος ώστε να καταγράψει ότι το υπαίτιο όχημα είναι ανασφάλιστο και να υπογράψει ο ανασφάλιστος οδηγός ότι ευθύνεται αποκλειστικά.
Να καλέσεις την Φροντίδα Ατυχήματος προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να κάνεις την αρνητική δήλωση και εάν χρειαστεί να ρυμουλκήσει το όχημά σου (το τηλέφωνο επικοινωνίας της φροντίδας ατυχήματος βρίσκεται γραμμένο σε κάθε συμβόλαιο και παρέχει 24ωρη εξυπηρέτηση).
Τι κάνεις αν το ανασφάλιστο όχημα απομακρυνθεί πριν φτάσει η Τροχαία;
Στην περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, θα πρέπει άμεσα:
Να σημειώσεις τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαιτίου οχήματος και αν μπορείς την μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του
Να προσπαθήσεις να βρεις μάρτυρες του συμβάντος και να τους ζητήσεις τα στοιχεία τους
Να καλέσεις την Φροντίδα ατυχήματος να καταγράψει το συμβάν, να βγάλει φωτογραφίες και να ρυμουλκήσει το όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί
Να καλέσεις την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να υποβάλετε μήνυση για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του οχήματος.
ασφαλιστική
Να θυμάσαι ότι πρέπει πάντα να καλείς την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν, αφού το αντίγραφο καταγραφής της Τροχαίας είναι το μόνο έγγραφο που διασφαλίζει τα συμφέροντά σου.
Εάν τελικά εντοπιστεί ο υπαίτιος οδηγός και παραδεχθεί την υπαιτιότητά του μετά την υποβολή της μήνυσης, τότε το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής σου κινεί τις διαδικασίες ώστε να αποζημιωθείς κάνοντας χρήση της κάλυψης «Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα».
Σε περίπτωση που ο υπαίτιος οδηγός δεν δεχθεί την ευθύνη του, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς είτε δικό σου δικηγόρο, είτε την υπηρεσία νομικής προστασίας που παρέχουν προαιρετικά οι ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον την έχεις επιλέξει κατά την ασφάλιση του οχήματός σου.
Comments