Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά οι στιγμές πραγματικής ευτυχίας είναι λίγες και πολλές φορές απαιτούν χρόνο και κόπο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δρ. Sonja Lyubomirsky, το 40% των παραγόντων που αφορούν στην ευτυχία είναι υπό τον έλεγχό μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε όλοι να βελτιώσουμε την ευτυχία μας κάνοντας αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που κυνηγούν διαρκώς την ευτυχία, αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό παραδόξως τους κάνει δυστυχισμένους. Οι επιστήμονες Aekyoung Kim του Rutgers University στις ΗΠΑ και Sam Maglio του University of Toronto Scarborough στον Καναδά μελέτησαν αυτό το φαινόμενο σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychonomic Bulletin & Review, επίσημο περιοδικό της Psychonomic Society.
Όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε την ευτυχία μας κάνοντας αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε.
Η έρευνα
Οι ερευνητές διεξήγαγαν 4 έρευνες και εξέτασαν πώς το κυνήγι της ευτυχίας, αλλά και το αίσθημα της ευτυχίας μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψή μας για τον χρόνο. ΠΙο συγκεκριμένα σύμφωνα με τους ερευνητές το κυνήγι της ευτυχίας έκανε τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τον χρόνο ως κάτι περιορισμένο και ανεπαρκές. Στο πλαίσιο της έρευνας, ορισμένοι συμμετέχοντες έπρεπε είτε να καταγράψουν τα πράγματα που θα τους έκαναν πιο ευτυχισμένους ή να παρακολουθήσουν μία βαρετή ταινία και να αισθανθούν ευτυχισμένοι. Επομένως το αίσθημα της ευτυχίας ήταν ο στόχος τους. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έπρεπε να παρακολουθήσουν μία κωμική ταινία ή να καταγράψουν τα πράγματα που ήδη τους έκαναν ευτυχισμένους, άρα η ευτυχία δεν ήταν στόχος, αλλά ένα βιωμένο συναίσθημα. Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο ελεύθερο χρόνο ένιωθαν ότι είχαν διαθέσιμο.
Τα αποτελέσματα
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η αίσθηση του χρόνου επηρεάζεται αρνητικά από το κυνήγι της ευτυχίας. Με άλλα λόγια, όσοι κυνηγούν την ευτυχία νιώθουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου. Αντίθετα, η αίσθηση του περιορισμένου χρόνου ήταν λιγότερο έντονη στους συμμετέχοντες που πίστευαν ότι είχαν βιώσει την ευτυχία σε κάποιο βαθμό. Αυτό το εύρημα ισχυροποιεί τα επιχειρήματα ότι η επίμονη αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να σαμποτάρει την ευεξία σου. Ακόμα, η έρευνα τονίζει ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετική αντίληψη για την ευτυχία και κατ’ επέκταση αυτό επηρεάζει το πώς αντιλαμβάνονται τον χρόνο που έχουν για να την προσεγγίσουν.
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να προκαλέσει θετικά συναισθήματα, δεν είναι απαραίτητο ότι προκαλεί ικανοποίηση. Αντίθετα, αν πιστεύεις ότι έχεις βιώσει την ευτυχία, έχεις τον χρόνο να το εκτιμήσεις.
Όσοι κυνηγούν την ευτυχία νιώθουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου.
Τι είναι καλό να θυμάσαι
Ότι ο χρόνος είναι σχετικός και μπορείς να τον αξιοποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου. Αν η ανάγκη σου είναι η ευτυχία και η αναζήτησή της, φρόντισε να μην σου γίνει εμμονή και αυτοσκοπός, γιατί έτσι θα χάσεις την ουσία. Άλλωστε, η ευτυχία βρίσκεται στις απλές καθημερινές στιγμές και σου έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις!
Comments