top of page
Search
Writer's pictureKonstantinos Athanasiou

Δάνεια 11 δισ. ευρώ θα διαγράψουν μέχρι τα τέλη του 2019 οι τράπεζες



Πηγή : Capital


Τα 11 δισ. ευρώ θα προσεγγίσουν οι διαγραφές δανείων από τις τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019, οπότε λήγει και η περίοδος της στοχοθεσίας που έχει τεθεί από τον SSM.

Ειδικότερα, στη διετία 2018 – 2019 οι συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν σε 10,6 δισ. ευρώ και θα αφορούν 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν. Φέτος εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε διαγραφές δανείων της τάξεως των 3 – 4 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής οι διαγραφές δανείων έχουν αποτελέσει το κύριο μέσο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με τη μείωση των ΜΕΑ που προήλθε από εισπράξεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις να είναι μειωμένη.


Το προηγούμενο έτος οι διαγραφές δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 7,017 δισ. ευρώ, ποσό υπερβολικό από την άποψη ότι στήριξε σχεδόν εξ ολοκλήρου τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr τραπεζικοί αναλυτές, οι διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς ανήλθαν πέρυσι σε 2,300 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank σε 1,950 δισ. ευρώ, από τη  Eurobank σε 1,447 δισ. ευρώ και από την Εθνική Τράπεζα σε 1,320 δισ. ευρώ. Η Eurobank και η Alpha Bank είχαν τα μικρότερα ποσοστά χρήσης διαγραφών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που πέτυχαν, παρά το γεγονός ότι πούλησαν χαρτοφυλάκια NPLs.

Σημειώνεται ότι οι διαγραφές μπορούν να γίνουν με τέσσερις τρόπους: α) με πωλήσεις χαρτοφυλακίων, β) με πλειστηριασμούς, γ) με "κουρέματα" οφειλών, δ) με άλλες λογιστικές διαγραφές. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τράπεζες διαγράφουν μέρος της απαίτησης, ανακτώντας μικρότερο μέρος της οφειλής (με τους τρεις πρώτους τρόπους πιο "υγιώς" διότι η διαγραφή συνδυάζεται με συγκεκριμένες δράσεις και δεν γίνεται λογιστικά έναντι μελλοντικών στόχων).


Σε σχέση με το αρχικό πλάνο μείωσης των NPEs, οι τράπεζες  σκοπεύουν μέσα στη διετία 2018 – 2019  να αυξήσουν τα ποσά των διαγραφών κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής. Μάλιστα, το συνολικό ποσό των 10,6 δισ. ευρώ που θέτουν ως στόχο για τις διαγραφές οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019, κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα που θέτουν ως στόχο για τις ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμούς) μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η διαφοροποίηση της χρήσης των δύο μέσων έγκειται στο ότι οι πλειστηριασμοί θα στοχεύουν κυρίως σε ανακτήσεις οφειλών από επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και ελάχιστα από καταναλωτικά. Ειδικότερα, μέσω των πλειστηριασμών, τα καταναλωτικά δάνεια που σχεδιάζουν να ανακτήσουν οι τράπεζες κινούνται σε μόλις 200 εκατ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και 7,5 δισ. ευρώ για τα επιχειρηματικά.

8 views0 comments

Comments


bottom of page